Olivový olej a jeho účinkyZdravie a štýl by Andr3w1 - 2. februára 201925. februára 20190 Olivový olej patrí medzi najzdravšie potraviny na svete. Obsahuje množstvo mono-nenasýtených mastných kyselín a vitamínov vrátane vitamínu E. Nenájdete ho len v kuchyni. Stretnete sa s ním aj vo farmácii a kozmetickom priemysle. Malý zázrak, ktorý lieči. Prezradíme vám, čo všetko dokáže a na čo si pri jeho výbere posvietiť. Ponuka je pestrá.Stačí lyžica olivového oleja denneÚlohou olivového oleja nie je len ochutiť teplú a studenú kuchyňu. Jeho pozitívny účinok dokáže náš organizmus ovplyvniť viac, ako si dokážete predstaviť. Dajte si lyžicu olivového oleja aspoň pol hodiny pred raňajkami. Živiny, ktoré obsahuje, sa do organizmu veľmi rýchlo vstrebú, olivový olej vám pomôže správne naštartovať metabolizmus a dodá potrebnú energiu.Na čo všetko má olivový olej pozitívny vplyvOlivový olej pôsobí preventívne pred kardiovaskulárnymi a nádorovými ochoreniami, je známi obsahom veľkého množstva antioxidantov. Prítomnosť omega-3 a 6 mastných kyselín znižuje hladinu zlého cholesterolu a zároveň podporuje vstrebávanie tukov. Môžete ním úplne nahradiť ostatné tuky, čo oceníte najmä pri redukčnej diéte.Ak sa pozrieme na tráviace ústrojenstvo upravuje trávenie a pozitívne pôsobí na zápchu a nadúvanie. Podporuje funkciu žlčníka a pankreasu a je vhodný na detoxikáciu.Zároveň prospieva nervovému systému, mozgu a pamäti. Olivový olej obsahuje taktiež oleocanthal. Ten podľa vedcov mení štruktúru toxických bielkovín ADDL v mozgu, ktoré môžu za vznik Alzheimerovej choroby. Obsiahnuté mono-nenasýtené mastné kyseliny zabraňujú vzniku aterosklerózy a rakoviny.Olivový olej a vitamíny A, D, E, KPozitívne pomáha so vstrebávaním v tukoch rozpustných vitamínov. Udržuje prirodzenú elasticitu pleti, bojuje proti vráskam a spomaľuje starnutie. Tak jeho fenolové zlúčeniny majú silné protizápalové vlastnosti, čo prináša úľavu svalom po fyzickej námahe. Olivový olej a jeho miesto v kozmetickom sveteOlivový olej na svoje telo naneste po každom opaľovaní. Pokožka po ňom ostane vláčna a keď ste to so slnkom trochu prehnali, rýchlejšie sa zregeneruje.Máte problematickú pleť náchylnú na ekzémy? Vyskúšajte olivový olej. Zázrak sa nestane. Ekzém zo dňa na deň nezmizne, ale pri dlhodobejšom užívaní jeho účinky určite oceníte. S tukmi a vitamínom E, ktoré obsahuje, sa bude pokožke dariť oveľa lepšie. Dajte mu šancu. Kožu dobre premastí, zásobí ju množstvom potrebných vitamínov a hydratuje.Regeneračne pôsobí aj na suché a poškodené vlasy. Desaťminútový olejový zábal im dodá všetko, čo potrebujú, a vlasy vďaka vitamínu E a tukom získajú stratenú pružnosť a lesk. Pokožka hlavy si tiež príde na svoje. Za nepríjemné lupiny sa už nemusíte hanbiť. Olivový olej im ukáže.Extra panenský olivový olej je ten najAk chcete, aby mal olivový olej tie najlepšie účinky, stavte na kvalitu a hľadajte v obchode alebo v eshope s biopotravinami. Najdrahší olej nemusí byť zaručene ten najlepší. Značka nie je všetko. Skúšajte a pozorujte reakcie svojho tela. Ono vám prezradí, či mu daný olej vyhovuje.Vyberte si extra panenský olivový olej, ktorý je lisovaný za studena zo zrelých olív bez akéhokoľvek poškodenia. Pochádza z prvého lisu a neobsahuje žiadne chemické prímesi. Študujte etiketu. Kvalitný olivový olej má na nej uvedené, že je spracovaný mechanicky za studena, a nie chemickou rafináciou a pochádza z olív, nie z ich výlisku. Nenechajte sa oklamať fľašou. V umelohmotnej extra panenský olej určite nebude.Označenie DOP na etikete vám prezradí, že máte dočinenia so skutočne kvalitným olivovým olejom, ktorý je chránený certifikátom najkvalitnejších produktov. Olivový olej, od ktorého očakávate vyššie spomínané účinky, ho musí mať.Je lacnejší, lebo nie je čistýPanenský, olivový a rafinovaný olej nemusí spĺňať až také kritériá a odráža sa to aj na jeho kvalite. Lisuje sa pri vyšších teplotách zo zvyšku, ktorý ostane po lisovaní extra panenského oleja. Často sa mieša so slnečnicovým alebo repkovým olejom. Aj preto je jeho cena nižšia.Neodpisujte ho už na prvý pohľadNechali ste fľašku s olejom v obchode len preto, že sa vám zdal zakalený? To ešte neznamená, že je zlý. Ide o nefiltrovaný olej, ktorý vznikol špeciálnym postupom, a ten v oleji zanechal aj kúsok dužiny. Tá sa postupne usadí na spodok fľaše a keď ňou potrasiete, olej sa zakalí. Jedinou nevýhodou tohto oleja je kratšia trvanlivosť. Inak mu nič nechýba.Farba či vôňa?Prečo je jeden svetlejší a druhý tmavší, keď sú oba zo zelených olív? Môže za to stupeň ich zrelosti. Čím zrelšia je oliva, tým tmavší olej z nej vznikne. Typickou farbou je zelená. Olivový olej v tmavej fľaši radšej nekupujte. Môže sa stať, že výrobcovia ňou len maskujú horšiu kvalitu. Vôňu oleja ovplyvňuje odroda olív a množstvo slnka, ktoré nie je v jednotlivých regiónoch rovnaké. Aj to je dôvod, prečo sa vôňa jednotlivých olejov líši.Kvalitný či nekvalitný? To je otázkaOlivový olej obsahuje mono-nenasýtené mastné kyseliny, ktoré pri nízkej teplote rýchlo tuhnú. Dajte ho do chladničky. Kvalitný olej v nej rýchlo zmení konzistenciu a stuhne. Pri dlhodobom skladovaní ho radšej držte pri izbovej teplote.Zdieľaj tento článok:Kliknite pre zdieľanie na službe Twitter(Otvorí sa v novom okne)Kliknite pre zdieľanie na Facebooku(Otvorí sa v novom okne)Súvisiace