Zázvor ako liekZdravie a štýl by Andr3w1 - 14. januára 201923. januára 20190 V staroveku zázvor nazývali „panacea“ liek od všetkých chorôb. V kuchárstve nachádza najširšie použitie. V medicíne – všeliek! Obsahuje v sebe skoro všetky nevyhnutné aminokyseliny.Jeho optimálne použitie v potrave v malých dávkach znásobuje vnútorné teplo,vzbudzuje chuť, podporuje látkovú premenu, vyťahuje z organizmu hlieny. Zázvorový čaj – skvelý prostriedok od prechladnutia.Pálivý zázvor riedi krv, vďaka čomu je mozog lepšie zásobovaný kyslíkom,aktivizujú sa zmyslové funkcie a schopnosti vnímania (intelektu).Z tohto dôvodu je veľmi užitočný pre ľudí zamestnaných intelektuálnou prácou. Korenistá vôňa zázvoru odstraňuje zvýšenú vyčerpanosť, skleslosť, apatiu,zosilňuje sa viera v seba, komunikatívnosť a pôvab.♣Zázvorový čaj je mocný joginský prostriedok. Tibetskí mudrci trvajú na tom, že po jedle treba piť zázvorový čaj.Nápoj uvarený s kúskom zázvoru je mierne pálivej korenistej chuti.Obzvlášť sa hodí tomu, kto má pomalý látkový metabolizmus a tuk sa u neho hromadí rýchlo. Zázvor obsahuje éterické oleje, množstvo vitamínov a nevyhnutné aminokyseliny.Zahrieva, odbúrava ťažobu a vedie k blaženosti.Zlepšuje trávenie, podporuje tvorbu žalúdočnej šťavy a normalizuje krvný obeh.Zázvorový čaj odstraňuje bolenie v bruchu a keď pridáme ešte mätu, kvet bazy čiernej, kardamon, šafran, to všetko varíme, potom necháme v termoske vylúhovať a máme tisícročný joginsky zázvorový čaj.Pridáme trstinový cukor a mlieko – v každom prípade.♣Podľa ajurvedy zázvor aktivizuje a povyšuje v organizme horúcu pánsku energiu. Je dobrý pri prechladnutí.Arak (ryžový alkoholický nápoj) so zázvorovým čajom napomáha odstrániť z organizmu hlien, akoby ho spaľoval.Keď už je človek prechladnutý a má nádchu je to veľmi efektívny liek. Zázvorový čaj tiež môže byť použitý ako osviežujúci nápoj (v tomto prípade sa nevarí,iba sa privedie do varu, podáva sa chladený). Keď zvlášť nemilujete „ohnivosť“, potom ju bude nutné strpieť.Klasický receptz knihy Vedanske kuchárske umenie vyzerá nasledovne:5 šálok (1,2 litra) vody 3 lyžičky jemne nastrúhaného čerstvého zázvoru 6 lyžičiek cukru alebo 5 lyžičiek medu štipka mletého čierneho korenia 4 lyžičky citrónovej alebo pomarančovej šťavy Narezané lístky mäty (podľa chuti) Keď namiesto čerstvého zázvoru použijeme sušený,zmenšíme jeho množstvo dva razy, avšak dobu prípravy – dva razy zvýšime.♣Lekári tibetskej medicíny radia: Keď sa chceš zotaviť – pi pred jedlom, chceš schudnúť – pi po.Tibetskí mudrci trvajú na tom, že po jedle je nevyhnutne piť zázvorový čaj. Tento nápoj, varený s kúsočkom zázvoru má ľahkú ostro korenistú chuť.Obzvlášť sa hodí tomu, „kto priberie aj z vody“.Zázvor obsahuje oleje, množstvo vitamínov a aminokyseliny.Zahreje a premení ťažobu na sladkosť.Zlepšuje trávenie, podnecuje tvorbu žalúdočných štiav a normalizuje krvný obeh. Zázvorový čaj odoberie bolesti v bruchu keď pridáte mätu, kvety bazy čiernej a rebríček.Všetky tieto zázračne vlastnosti zázvorového čaju sú spojené s tým, že sám zázvor obsahuje veľké množstvo biologického „ohňa“ ktorý upravuje látkový metabolizmus.Obzvlášť je užitočný v chladnom počasí. Vo východnej medicíne sa domnievajú, že zázvor upevňuje pamäť.Zázvor vo forme kapsule je veľmi účinný pri závrati a strachu zo závrate,cestovnej nevolnosti, zdvíhaní žalúdka.V Indii sa považuje za « koreninu od všetkých chorôb »Zázvorový čaj s citrónom – je najpopulárnejším zimným nápojom.Zázvorový čaj pomáha vrátiť chuť, dobrú náladu, sviežu farbu tváre a žiarivosť očiam.Okrem iného zázvorový čaj je vynikajúcim prírodným prostriedkom od prechladnutia,lieči zapálené hrdlo, kašeľ a nádchu.Prospešný zázvorový čajsi môžeme pripraviť aj v domácich podmienkach.Na jednu šálku treba mať 10- 20 gramov koreňa zázvoru. Ďumbier očistíme a narežeme na jemné kúsky, môžeme ho aj nastrúhať.Zalejeme pohárom vriacej vody. Necháme postáť. Po 10 minútach pridáme trochu mäty, medovky alebo iných bylín,po ďalších 10 minútach čaj podľa chuti doplníme lyžičkou medu a dielikom citrónu.Miestnosť hneď naplní mámivá, teplá a korenistá vôňa.Získame posilňujúci nápoj, ktorý osvieži ráno oveľa viac ako šálka kávy.Vlastnosti čaju závisia od množstva zázvoru, ktoré použijeme.Zvyčajne to býva: 1 čajová lyžička na 1 pohár vriacej vody.Podľa chuti necháme postáť 20 – 30 minút. S medom sa pije príjemnejšie. Užívame 3 – 4 krát denne (3 – 4 čajové lyžičky),viac sa neodporúča.Zázvorový čaj pri prechladnutí je správnym prostriedkom, pomáha rýchlejšie vyzdravieť. Zázvor uľahčí oddelenie hlienu, upokojí kašeľ a pálivé podráždenie v krku prejde.Ochorenia, ktoré lieči zázvor a recepty z neho nepostačí jeden odstavec.Zázvor je mocným prostriedkom zapaľujúcim oheň trávenia, aktivizujúci krvný obeh,látkový metabolizmus a pomáha pri prechladnutí.Čerstvý zázvor je aromaticky s jemnou ostro sladkou chuťou.Zázvor riedi krv, vďaka čomu sa zlepšuje krvozásobenie mozgu a pľúc,preto ho môžu užívať nemocní na zápal priedušiek, zápal pľúc a dokonca prieduškový záduch.Zázvorový čaj je efektívny prostriedok od nachladnutia s nádchou,napomáha odchádzaniu a rozpusteniu hlienu a aktívne upevňuje imunitu.Nadto tento nápoj pomáha bojovať so zbytočnou hmotnosťou pokiaľ sa k zázvoru pridá meda citrón, spoja sa odrazu tri chute – ostrá, kyslá a sladká.Zdieľaj tento článok:Kliknite pre zdieľanie na službe Twitter(Otvorí sa v novom okne)Kliknite pre zdieľanie na Facebooku(Otvorí sa v novom okne)Súvisiace